| KodrutZ a întrebat:

Daca noi ne tragem din daci si romani, atunci de unde mama masii poti sa spui ca ortodoxia e "religie stramoseasca" ma rog?

Răspuns Câştigător
| Rock10 a răspuns:

In primul rand nu prea ne tragem din romani. Romanii fiind doar cetatenii un imperiu care ne-a cucerit o perioada scurta de timp, dar ma rog, asta e alt subiect.
Crestinismul (printre care si ortodoxismul)este religia acceptata de majoritatea europenilor. Absolut toate religiile au tendinta de a isi identifica o origine cat mai indepartata in timp pentru a parea cat mai credibila, autentica etc. Asa cum un artefact devine mai pretios daca are o istorie milenara si daca a apartinut eventual unei personalitati.
Biserica Ortodoxa din Romania incearca sa faca analogii intre venirea Sfantului Andrei in Dacia cu perioada in care Dacia (o parte din ea) era cucerita de Imperiul Roman. Nu romanii sunt cei care au adus ortodoxismul aici ci influentele in timp a popoarelor vecine care in mare parte au devenit crestine.
Ortodoxismul-religie stramoseasca= Marketing!

| KodrutZ explică (pentru Rock10):

Ai primit funda pentru ultima propozitie. Genial.

| Rock10 a răspuns (pentru KodrutZ):

Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care gandesc ca mine! Multumesc

| KodrutZ explică (pentru Rock10):

E trist sa avem parerea asta. Trist pentru ca religia/credinta ar trebui sa fie poli pozitivi ai societatii/individuali, si nu invers cum e la noi de regula. Pe de alta parte... realismul e foarte sanatos.

| KodrutZ explică (pentru KodrutZ):

... e zicala aia care suna parca mai bine in engleza - "Hope for the best but always be prepared for the worst."

| Rock10 a răspuns (pentru KodrutZ):

Imi place zicala! Eu cred ca religia ar trebui sa ramana de domeniu trecutului cand vorbim de evolutia omului din toate punctele de vedere. Fara sa ofensez pe nimeni, dar religia nu se poate adapta nevoilor prezentului (nu poate da raspunsurile la intrebarile omului din prezent). Religia ar trebui progresiv sa fie inlocuita de valori morale pozitive recunoscute de intreaga masa a populatiei. De exemplu, unele tari din vestul europei, unde majoritatea oamenilor (multi dintre ei atei) reusesc sa evolueze mai repede tocmai datorita faptului ca au inteles ca respectul reciproc, modestia, compasiunea, fraternitatea, anti-rasismul, constiinta sau un simplu zambet pe strada oferit gratuit sunt adevaratele calitati ale unui om.

| KodrutZ explică (pentru Rock10):

Nu ma deranjeaza ideea ca pe unii religia/credinta chiar ii ajuta sa fie mai buni, in schimb ma scoate din papuci faptul ca sint atitia nenorociti din cauza ei care mai nenorocesc si generatiile de dupa. E foarte greu pentru un Gigel oarecare cu educatie/intelect/psihic medii sa accepte ca viata e una si hasta la vista baby dupa, sau chiar si teoria reincarnarilor succesive fara rai/iad dupa (bine, Nirvana, dar e alta poveste, mult mai complexa decit "fii crestin bun si gata, ajungi sa iti cinte Paula Abdul pe un norisor dupa ce crapi").

20 răspunsuri:
| danut a răspuns:

Istoric, Andrei, ucenicul lui Hristos NU A CALCAT niciodata in Dacia, Dobrogea unde a ajuns (se spune) Andrei, nu a apartinut Daciei ci grecilor si romanilor. Din punct de vedere istoric dacii au fost increstinati de un Got, un popor care a fost exterminat.

| danay72 a răspuns:

In secolul 1 era religia crestina, nu cea ortodoxa.

suntserios
| suntserios a răspuns:

E acelasi concept ca si cu sarmalele... mancare traditionala romaneasca din stramosi... nicidecum de la turci

| milan9 a răspuns:

Perioada "inchegarii" poporului roman si a limbii romane a coincis cu perioada increstinarii, a descoperirii invataturilor crestine inclusiv prin intermediul soldatilor pe care Imperiul Roman i-a cantonat pe aceste meleaguri...

| Holiday a răspuns (pentru milan9):

Asa e, a coincis cu raspandirea molimei astea si prin partile astea.

| KodrutZ explică (pentru Holiday):

... si stim si cum au fost primiti cu bratele deschise de-alde Sfintu' Andrei pe aici.winking

| milan9 a răspuns (pentru milan9):

Acea Biserica din primul secol era in mod neschimbat Biserica Ortodoxa de astazi.

| KodrutZ explică (pentru milan9):

Mai putin spagile si nesimtirea de azi...

| sublime89 a răspuns:

Asta ar fi valabil pentru toata Europa. Cu totii ne tragem din "pagani", si n-ar fi trebuit niciodata sa adoptam noi o religie de origine evreiasca. Ce treaba am avut noi europenii cu zeul evreilor? A fost una dintre cele mai mari erori din istoria lumii, desi, cine stie cum ar fi fost daca crestinismul nu s-ar fi raspandit aici. Poate ca ar fi fost alta religie in locul ei, sau mai multe, poate chiar mai rele.

| KodrutZ explică (pentru sublime89):

In loc sa cerseasca ologii in fata bisericii, erau sacrificati. Win-win situation.

| sublime89 a răspuns (pentru KodrutZ):

Sau poate n-ar mai fi existat evul mediu dominat de crestinism, si civilizatia antica greceasca, de exemplu, ar fi avut o continuitate care ar fi permis stiintei sa avanseze mult mai rapid. N-am mai fi avut 1000 de ani de stagnare. Dar e imposibil de spus cu siguranta ce ar fi fost.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Este ceva de genul a cum te consideri si tu roman.Chiar si numai cu istoria din scoala si iti poti da seama ca peste locuitorii bastinasi au trecut o sumedenie de alte semintii, care au lasat "urme" mai de "suprafata" sau mai de "adancime".Cat % crezi ca esti tu roman get-beget? Eu cred ca nu sunt nici 10%. Asa e si cu religia stramoseasca. Conteaza ce crezi nu ce esti(ca tot nu poti stii lucrul asta).

| KodrutZ explică (pentru anonim_4396):

Da, ok, am inteles ideea, dar oare nu ar trebui sa se acorde mai multa atentie religiei dacice si celei romane inainte de a proclama sus si tare ca sintem natie crestina?

| anonim_4396 a răspuns (pentru KodrutZ):

Da,insa asta este o dovada in plus ca ne-am "diluat" mult originile.

Întrebări similare