| Lelia18 a întrebat:

Situatia din Ucraina m-a marcat mult. Sange si morti. Tineri luptand pentru o cauza in care cred, pentru un vis al lor...
Mi-am adus aminte de imaginile, filmele si articolele citite despre Revolutia din '89 de la noi din tara. Nu eram nascuta pe atunci, iar ce inseamna o dictatura, nu stiu decat din povestiile buniciilor sau ale parintilor.
Intrebare: Daca acum ar fi sa alegeti intre un sistem dictatorial comunist si democratie, pentru ce ati opta? M-ar bucura daca si ati argumenta optiunea dumneavoastra!

Răspuns Câştigător
| Radu284 a răspuns:

Si sa ai tablouri cu el in fiecare clasa happy Si sa inveti poezii cu PDL-ul, cat de tare e partidul, etc. :p Si sa te bata tovarasa invatatoare cu linia la palma daca nu ai invatat bine poeziile happy

30 răspunsuri:
| Radu284 a răspuns:

As prefera cel mai brutal capitalism in locul celui mai bun comunism. Fara nici o discutie. Am trait si in comunism si in capitalism, si nu m-as mai intoarce niciodata in comunism. Sub nici o forma.

anonim_4396
| anonim_4396 a răspuns:

Eu m-am născut când CDR-ul îşi făcea de cap şi am început să merg la şcoală în anul în care PNL+PD au preluat conducerea ţării. Crede-mă, sunt scârbit peste măsură de această pseudodemocraţie odioasă a unui sistem capitalist abject. Măcar de la comunismul dictatorial ai şti la ce să te aştepţi.

| 0x11111051 a răspuns:

Bunicul meu spunea, ca, pe timpul comunismului, totul era diferit. (Sa tinem cont ca eu is din RM, deci comunismul de aici, cu cel de la voi, poate diferentia, deoarece noi eram un stat sovietic.) In primul rind, cind terminai universitatea cu diploma rosie (nota 9.7+), din start ti se dadea loc de munca si apartament. Atunci toata lumea muncea, iar lumea care nu muncea era amendata. Erau concursuri si in scoli in fiecare republica si anume.


Care scoala din republica aduna cea mai mare cantitate de fier uzat, cistiga o excursie in toate cele 16 republici. Adica o excursie in 16 tari.
Acum ma uit la indicatorii economici ai tarii noastre in ultimile 70 de ani. Pina in 1980, RM in componenta URSS avea cele mai mari indicatori (economia era puternica). In schimb cind am iesit din URSS, economia a cazzzzzzzuuut! Acum parca isi revine.


Este imposibil de comparat cum era atunci si cum acolo.

Votez pentru comunism. In ziua de azi multi incurca democratia cu anarhia.

| Lelia18 explică (pentru 0x11111051):

Multumesc pentru raspuns, un raspuns sincer! Dar situatia din ultimele ore, ce se intampla acum in Ucraina, ma ingrozeste!

| 0x11111051 a răspuns (pentru Lelia18):

Occidentul ii indeamna pe tineri. Fiecare persoana care sta cu pancarda UE in mina ii se plateste pina la 100 dollari pentru fiecare 24 de ore. De aceea ei ieseau. Si apoi: Ucraina - Bielorus - Rusia - Kazahstan = sunt "surori" tarile astea. Ei se ajuta tot timpul reciproc, economic - social - politic.
Nu te-ai intrebat, dar ce vor primi ei, daca intra in UE?


Te ingrozeste prin ce anume? Prin numarul de morti, prin faptul ca tara victima este si vecina, prin faptul ca isi baga nasul occidentul acolo? Al 3 Razboi Mondial, n-are cum sa se inceapa din aceste cauze) Si chiar daca va incepe... cistigatorii deja stim cine vor fi...

| Lelia18 explică (pentru 0x11111051):

Interesante aspecte! Dar nu cred ca ocidentul ar fi platit acesti demonstranti. Sincera! Pentru ce motiv? Daca cineva crede intr-o cauza, o face fara bani!
Sunt de acord ca aceste tari sunt "surori" si se ajuta reciproc.
Dar in UE cum e? Romania nu a fost ajutata? Grecia, Spania, la fel...
Dar cea ce ai scris tu, este parerea ta, si ti-o respect... insa referitor la un al 3-lea Razboi Mondial... castigator nu va fi nimeni!

| 0x11111051 a răspuns (pentru Lelia18):

La al 3 punct asta la asta si m-am referit. Nimeni nu ar cistiga. Cit despre demonstranti. SUA si UE vor sa scape Rusia de ultima "bariera" a sa fata de UE. Ei vor sa o distruga.

| Eclipse a răspuns:

Din pacate democratia nu este chiar atat de buna pe cat pare. De exemplu la noi, a fost comunismul, au iesit in strada strigând "libertate" le-au dat libertate, dar pe cealalta parte au adus tara aproape de faliment. Probabil o sa sara multi pe mine ca sunt comunist, dar sincer nu sunt, dar macar atunci exista industrie si aveai unde sa lucrezi si erai platit. Acum esti luat la misto chiar si de angajatori, daca ai 10 clase nu esti angajat, daca ai 12 clase + bac nu esti angajat, ca deh. toti cer experienta. de unde experienta omule daca tanarul nu il angajeaza nimeni, toti dobitocii care au furat pe unde au putut sunt "patroni" care isi bat joc de angajati si abia daca ii plateste. La noi este ceva de genul "munceste prostul mult, dar daca se poate pe degeaba".

| Lelia18 explică (pentru Eclipse):

Sincera, nu cred ca o sa sara nimeni pe tine ca esti comunist! Intr-adevar, si eu consider ca este o bataie de joc adresata noua, tineretului! De ce trebuie sa fim sclavi si sa muncim pentru nimic? Guvernantii astia chiar vor sa emigram cu totii?'

| Eclipse a răspuns (pentru Lelia18):

Orice este posibil, ma uitam asa in general, la tooti dobitocii care stau si dorm in parlament, cu diplome luate pe bani etc. Un salariu de-al lor cred ca este in jur de 45-50 de milioane in sus, 45-50 de milioane pentru ce? Pentru ca dorm si apasa un buton ca sunt de acord, nu sunt de acord, neutru cu o lege? Si legea aceea scoasa doar pentru a mai stoarce bani tot de la cel de jos, toate taxele astea bagate fara nici un rost la noi in tara, sunt de fapt bani care trebuie sa le dea la UE, de ce? fiindca UE ne-a dat bani, nu stiu cate miliarde de euro sa refacem industria. Ei ce au facut? SIMPLU, au baga in buzunarul lor.

| Lelia18 explică:

Lucifer, cred ca ai citit cate ceva despre lagarul comunist. Eu am citit si m-a impresionat! Ce a fost si ce a insemnat comunismul! Canalul Dunare-Marea Neagra, unde au fost omoriti mii de oameni, despre cartele si cozile pentru un pachet de unt sau 1 kg de salam, despre interzicera avorturilor, despre 2 ore de televiziune, despre libertatea de a gandi liber si ati expune fara frica propia parere... Intrebarea mea este... ti-ar place sa te reintorci la acele timpuri? Sincera, nu stiu daca ai trait acele timpuri. Eu, nu! Si e posibil sa si gresesc, argumentandu-ma doar pe ce am citit si auzit.

| Eclipse a răspuns (pentru Lelia18):

Din cate mi-au povestit parintii, bunicii, rudele, in timpul comunismului daca erai cuminte si nu vorbeai aiurea nu aveau nimic cu tine. Intr-adevar daca te vedeau cu dolari, te luau la ochi si te bagau la un "interogatoriu" si te intrebau de unde ai banii respectivi. Despre cartele. ele au fost mai mult in sud, adica in Bucuresti deoarece 89% din productie le exportam in Europa, cu alte cuvinte noi am hranit Europa, la mine in nord, adica Dorohoi, jud. Botosani, din ce mi-au spus ai mei nu a fost pe cartele.

| Lelia18 explică (pentru Eclipse):

Eu sunt din Brasovhappy Dar tata imi povestea, ca daca vroiai sa cumperi lapte, trebuia sa stai de la ora 4 dimineata la rand!
Dar stii cum vad eu aceste lucruri?
Noi acum ce facem? Ne perindam pe la piramide, si ne minunam! Ooooo, ce creatii fantastice au facut faraonii acum 3000 de ani!
Dar oare, ne si intrebam, cati sclavi au murit de foame, de mizerie, de munca asta apocaliptica... ca sa-i faca hatarul unui faraon?
Foamea, mizeria, frica, holocaustul se uita in istorie!
Imi pare rau, dar asta e parea mea. Si noua ce ne raman? Doar monumentele pe care le admiram acum, dar uitam zecile de mii de sclavi morti, infometati, batuti, chinuiti...
Ne uimim: Ui-te ce mare a fost! Ui-te ce a facut! El? Faraonul? Sau poporul tinut in dictatura?

| Eclipse a răspuns (pentru Lelia18):

Corect, dar stii de ce oamenii mergeau si stateau la rânduri? fiindca in timpul comunismului nu existau privatizati ca acum, toate magazinele erau ale statului si nu erau magazine unul langa altul ca acum.

| Radu284 a răspuns (pentru Eclipse):

Wow, ce expert esti tu in comunism. Cum le stii pe toate, ca un om mare. Pnm, daca nu ai habar despre cum au stat lucrurile, nu mai vorbi...

| Eclipse a răspuns (pentru Radu284):

De asta devenisem o putere economica? Am avut cea mai mare flota, industrie si forta de munca. Tu crezi ca revolutia din 89 a fost doar asa? a fost o lovitura de stat, fiindca devenisem un "pericol" pentru multe tari cum ar fi Germania, Franta etc. Fiecare regim are parti negative. Multi când aud de comunism gata, "violenta, strictete, mancare la cartela, lumina cu portia, tv doar doua ore". Intr-adevar se facea stingerea cu motivul de "economie", dar ordinul nu era de la Ceausescu sau de la cei din parlament, era dat de la URSS. Ce vreau eu de fapt sa spun este ca, comunismul a avut un mare plus din punct de vedere economic. Si nu, nu ma cred om mare, am 21 de ani, dar m-am documentat si informat destul de bine, iar in timp mi-am facut o imagine despre acel regim.

| Radu284 a răspuns (pentru Eclipse):

Cand vi si spui faze de genul ca erau cozi pentru ca magazinele erau departe, nu ai nici o idee despre ce vorbesti. Eu am trait pe vremurile alea, si stiu cum si ce era, pentru ca am stat la cozi. Si nu, nu erau cozi de 5 minute, erau cozi care se intindeau pe perioade de peste o zi! Cozile tineau, in medie, cateva ore.

BTW, atunci nu era parlament, iar Ceausescu dadea ordinele, nu rusii. Nu venea URSSul sa ne spuna sa inchidem curentul, wtf.

Si da, eram o oarecare putere economica pentru ca exportam cam totul si nu importam mai nimic. Dar sa nu crezi tu ca eram un pericol pentru Franta sau Germania.

| Eclipse a răspuns (pentru Radu284):

Nu ma refeream ca magazinele erau departe, ma refeream ca erau putine. Ceausescu a fost doar o marioneta, nimic mai mult. Parintii mei au trait in acel regim si din spusele lor si a rudelor, nu au avut probleme cu mâncarea, cu lumina. Intr-adevar pe la sfarsit când incepuse sa se ingroase treaba, incepeau "stingerile" apoi cu cartelele, nu stiu din ce zona esti tu, dar sincer la mine in nord, din spusele la mai multi si nu ma refer la 2, 5 10, persoane, a fost per total ok.

| Radu284 a răspuns (pentru Eclipse):

Eu sunt din Bucuresti. Situatia din Bucuresti era tolerabila, in sensul ca nu murea nimeni de foame, dar se manca mult mai prost fata de cum se mananca acum. Si nu era nimic la TV (decat daca te uitai la bulgari sau sarbi), bineinteles ca nu era internet, foarte putini aveau calculatoare (si nu PCuri), majoritatea aveau TV alb negru, nu puteai sa pleci din tara (decat greu, si de obicei in tari comuniste), la scoala trebuia sa inveti poezi si cantece despre iubitul conducator si ilustra lui sotie, trebuia sa ai grija ce si cui spui... Fun stuff.

| Lelia18 explică (pentru Eclipse):

Deci Eclipse, stii ce deduc din raspunsurile tale?
Daca ar fi sa optezi intre democratie si o dictatura comunista, ai alege a doua varianta.
Dar stau si ma intreb.
Ai accepta ca viata ta sa fie controlata in cel mai mic detaliu? Sa nu ai nici o libertate in exprimare, sa nu poti gandi si actiona liber si sa accepti sa traiesti doar din hrana spirituala( vorba vine), pe care regimul comunist ti-ar pune-o la dispozitie?
Intr-adevar, poate ca ai avea un servici asigurat, poate si o casa, si astea puse gratis pe tava, de catre regim. Dar sa stii ca aceste lucruri eu personal nu le vad gratis! Trebuie sa platesti pentru ele! Si bunicii mei mei au primit un apartament, aveau servici... dar, asa cum imi povestea si bunicul: "Am platit o viata astora... gandeste-te Lelia, la o inchisoare imensa cat tara asta si unde nu ai decat un singur drept. Sa muncesti!" Cum ti s-ar parea ca acum sa vina cineva si sa-ti zica: "De miine adio internet, adio libertate de exprimare si vei zice doar ce iti spunem noi sa zici, adio iesiri din tara, adio plimbari cu masina, 20 de litri de benzina iti ajung pe luna, adio atatea canale de televiziune, unul de 2 ore e suficient, adio atatea dulciuri si sucuri facute de capitalisti, adio jeans, adio muzica straina. Oare sa continui?

| Lelia18 explică (pentru Radu284):

Multumesc mult Radu pentru raspunsuriile talehappy Sincera incerc sa-mi imaginez... cum ar suna sa ne oblige Basescu sa-i cantam cantece de slava laughing)
Ca daca nu, ne baga la zdup!

| Lelia18 explică (pentru Radu284):

Aoleuuuu! Vorbesti serios?

| Radu284 a răspuns (pentru Lelia18):

Yep. Bine, nu-ti inchipui ce ne luam linii la palma numai pentru asta. Luam si pentru alte lucruri, gen tema nefacuta, galagie in timpul orei, etc. Si nu toate invatatoarele faceau asta, unele erau relativ OK si nu bateau elevii. Pe voi va batea invatatoarea?

| Lelia18 explică (pentru Radu284):

Imi amintesc, dar eu am avut invatator!happy Si canta si la vioara! La ora de muzica venea cu vioara... Dar ce frumos erahappy Sa stii ca nu ne-a batut niciodata... acum imi dau seama, avea un dar al lui, reusise devina prietenul nostru! Al copiilor!
-Domnule invatator Radu Ciorioan, nu stiu daca vreodata o sa vedeti acest mesaj al meu... dar oricum, va multumesc pentru "Balada" lui Ciprian Porumbescu pe care ati cantat-o in clasa noastra! Lelia
Imi vine sa plang... sorry!

| Radu284 a răspuns (pentru Lelia18):

Da, acum nu prea mai e voie cu faze de genul asta... Bine, teoretic nici inainte nu era voie, dar era status quo. Parintii la fel, isi bateau copiii pentru chestii gen note proaste, chiulit de la scoala, and so on.

| Lelia18 explică (pentru Radu284):

Radu, tu luai bataie la palme? happy oare cate prostii ai facut?happy

| Radu284 a răspuns (pentru Lelia18):

Nu cred ca era un elev in clasa noastra care sa nu fi luat de la mult iubita tovarasa happy Am facut si prostii (gen teme nefacute, chiulit un pic), dar cred ca cea mai multa bataie o luam pentru chestii minore, gen scris urat, vorbit in timpul orei, faze de genul asta.

| Lelia18 explică (pentru Radu284):

Radu, cred ca ar trebui sa deschid un alt utopic: " Cata bataie ati luat in scoala de la profesori?" happy Pentru ca aici vorbeam despre dictatura sau democratie! Ce ne place sa alegem?
Of, oricum un pupic pentru raspusuriile tale!happy

| Radu284 a răspuns (pentru Lelia18):

Da, ai dreptate happy Ti-am trimis un mesaj.

| Theo94 a răspuns (pentru Lelia18):

"despre interzicerea avorturilor", esti impotriva interzicerii avorturilor?

| Radu284 a răspuns (pentru Lelia18):

Si sa ai tablouri cu el in fiecare clasa happy Si sa inveti poezii cu PDL-ul, cat de tare e partidul, etc. :p Si sa te bata tovarasa invatatoare cu linia la palma daca nu ai invatat bine poeziile happy