anonim_4396
| anonim_4396 a întrebat:

Cine a inventat sclavia? Erau dansatorii în Antichitate sclavi capturați? În Evul Mediu exista sclavie? Ce fac sclavii sexuali mai exact? În ziua de azi mai exista sclavi?

4 răspunsuri:
| Zartbitter a răspuns:

Ca să fii sclav trebuie să îndeplinești 2 condiții: 1) să muncești pentru altcineva fără să primești ceva la schimb și 2) să nu ai drepturi asupra propriei persoane.

Primele dovezi pe care le avem despre sclavie sunt din Sumeria (Mesopotamia). În Egiptul antic sclavii erau considerați o clasă umană diferită, inferioară, cu o altă importanță socială (majoritatea deveneau sclavi după ce erau capturați în război sau răpiți).

În perioada greco-romană sclavia s-a dezvoltat și ca fenomen social (adică tot mai mulți oameni erau sclavi) însă și economic (tot mai multe mecanisme prin care sclavii puteau fi obținuți sau vânduți). În Grecia antică sclavii erau considerați fundamentali din punct de vedere filozofic, adică societatea lor de atunci nu percepea lumea altfel decât împărțită în așa fel încât să existe această categorie de oameni inferiori. Romanii au amplificat această idee tot mai mult, însă. Sclavia romană este cea mai populară formă de sclavie din perioada asta, cu consecințe dramatice, de la îndepărtarea micilor fermieri și muncitori liberi de pe teritoriile lor (adică înlocuiți de sclavi) creând astfel o masă semnificativă de cetățeni urbani nemuncitori, până la formarea de noi religii care căutau să îmbunătățească viața sclavilor (putem discuta chiar dacă nu cumva creștinismul și învățămintele lui Iisus au prins priză la publicul de atunci tocmai în acest context și de asta există ele și azi).

Sclavia, în esență, a tot crescut până în Evul Mediu dpdv social și economic. În Europa a început să fie treptat înlocuită de feudalism. Adică sclavii veneau la pachet cu pământul care era proprietatea nobililor.

Sclavia care probabil e cea la care majoritatea facem referire atunci când menționăm acest cuvânt este comerțul cu oameni din continentele African și American.

Sclavia există și azi, în ciuda legislației globale care o interzice. Statistic vorbind, la ora actuală există undeva între 25 și 30 de milioane de sclavi (ca reper, populația României e sub 20 de milioane). Cele mai cunoscute zone pentru sclavie sunt țări precum Mauritania, Sudan sau Haiti.

Sclavia sexuală implică aceeași definiție de la început, cu diferența că acea muncă are formă sexuală. Adică trebuie să faci ce zice stăpânul tău, inclusiv acte de prostituție, pornografie, turism sexual etc.

Sclavi sexuali există în prezent în număr de aproximativ 1, 5 milioane. Una dintre regiunile populare pentru asta e chiar vecina noastră, Republica Moldova. Un caz recent de sclavie sexuală în România a fost acum șapte ani când s-a descoperit în județul Argeș o rețea cu aproximativ 40 de victime care acționa de vreo opt ani. 21 din cei 40 erau copii. Cel mai tânăr stăpân de sclavi sexuali avea 18 ani. Estimativ în România există 20.000 de sclavi sexuali.

Mai avem multă treabă (și) la capitolul ăsta.

| dullcat a răspuns:

De vizionat:

https://youtu.be/UToTSTs1ugU?si=Lc-_dwcO4fNwJJmL

Raspunsul scurt e da, inca exista slcavie inclusiv in prezent si noi toti contribuim la ea.

| Dismally a răspuns:

Oamenii au inventat-o si a existat din cele mai vechi timpuri si la cam toate popoarele fie ca erau din Africa, Europa, continetul American etc. au facut-o toti. Da, existau sclavi si in Evul Mediu si dupa. Sclavii sexuali sunt fortati sa faca sex, de multe ori contra unei sume de bani care va reveni "stapanului". Legal nu prea mai exista in zilele noastre dar ilegal da, sunt si la noi.

| EestiSodalane a răspuns:

Sclavia a existat de cand e lumea si pamantul. Sau mă rog, probabil a aparut deodata cu aparitia agriculturii. Nu, în evul mediu european nu mai existau sclavi în Europa. Sclavii sexuali sunt violati, maltratati si tinuti captiv și da, există extrem de multă sclavie de orice fel în lumea de azi.